Satusaappaat ja runopilli

Onnimannin artikkeleita 1978 – 2008

Mitkä lastenkirjat ovat suomalaisten suosikkeja ja miksi? Miksi Pekka Töpöhäntä on hännätön? Mistä alkaa lelukirjojen historia? Millaista on kuvittajan työ? Millaisia kirjoja on pantu äitiyspakkauksiin? Muun muassa tällaisiin kysymyksiin löytyy vastaus Satusaappaat ja runopilli -kirjasta.

Lastenkirjainstituutti on julkaissut muhkean kaksiosaisen antologian Onnimanni-lehden keskeisistä artikkeleista kolmenkymmenen vuoden ajalta. Valikoiman ensimmäinen osa, yli 300-sivuinen Satusaappaat ja runopilli ilmestyy loppukesällä.  Sen ovat toimittaneet Tuula Korolainen ja Arja Kanerva. Teos on tutkijan, opiskelijan ja koululaisen lähdeteos, mutta myös muistojen ja mielikuvien virittäjä ja siten erinomainen lahjakirja.

Valikoiman 44 artikkelia on ryhmitelty kolmeen osastoon: Arvostetut ja rakastetut, Muumilaaksossa ja Narniassa, Kuvissa ja kuvien takana. Ensimmäisessä osastossa käsitellään suosikkikirjoja, toisessa satuja, lastenromaaneja ja runoja, kolmannessa kuvakirjoja ja kuvituksia. Kirjoittajat ovat lastenkirjallisuuden arvostettuja asiantuntijoita, joukossa mm. Juhani Niemi, Maria Laukka, Riitta Kuivasmäki, Leena Kirstinä, Päivi Heikkilä-Halttunen, Sisko Ylimartimo, Sirke Happonen, Virpi Talvitie jne.

Kirjassa on runsas nelivärikuvitus, myös niissä artikkeleissa, jotka Onnimannin ja sitä edeltäneen SNI:n Tiedotteen varhaisvuosina julkaistiin mustavalkoisina. Teoksen tyylikkään ulkoasun on toteuttanut visuaalinen suunnittelija Tuomas Korolainen, kansikuva on Kristiina Louhen kuvitusta Kaarina Helakisan kirjaan Sinitukkainen tyttö ja muita satuja (Otava 2005).
Lataa kansi    Sisällysluettelo

Uudet hinnat syksyllä 2014: jäsenille 12 €, muille 15 €. Hintaan lisätään lähetyskulut noin 7 euroa.

Tilaukset: seija.haapakoski(at)lastenkirjainstituutti.fi, puh. 03 31418400.