Kirjasto

Lastenkirjainstituutin kirjasto on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja sen tutkimusta tallentava erikoiskirjasto ja sijaitsee Tampereella.

Tutkijoiden, tiedotusvälineiden, opetustoimen ja muiden kirjastojen ja kirjallisuus- ja kasvatusalan toimijoiden lisäksi instituutin kirjasto palvelee lukuisia yksityishenkilöitä, jotka erilaisista syistä etsivät tiettyä kirjaa tai tietoja siitä.

Tutkimuskirjallisuus, opinnäytteet sekä suurin osa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta on luetteloitu kirjaston Onnet-tietokantaan. Kuvia kirjastosta voit katsella täältä.

Kokoelmat

Lastenkirjainstituutin kirjastossa on noin 65.000 – 70.000 lasten- ja nuortenkirjaa ja 5.500 alan tutkimusta, hakuteosta tai opinnäytettä sekä merkittäviä erikoiskokoelmia. Kirjat ovat avokokoelmana ja niiden käyttöoikeus on vapaa, mutta lainauksessa on rajoituksia. Kirjoista on laadittu näyttelyitä ja aineistolistauksia. Gallerian Kauppanurkassa myydään ylimääräisiä kappaleita.

Kirjakori-tilastot ja vuoden kirjalistat

Lastenkirjainstituutin Kirjakori-tilastoissa tarkastellaan lasten- ja nuortenkirjojen vuosittaista kehitystä. Mukana on luettelo vuoden 2015 lasten- ja nuortenkirjoista.

Lainaus

Kirjaston kirjat ovat avokokoelmana tutkijoiden ja muiden asiakkaiden vapaassa käytössä. Lasten- ja nuortenkirjojen arkistokappaleita lukuun ottamatta useimmat kirjoista ovat lainattavissa.

Kirjanäyttelyt

Lastenkirjainstituutissa kootaan erilaisia näyttelyitä sekä kirjaston omissa tiloissa esiteltäviksi että monenlaisiin kirjallisiin tilaisuuksiin eri puolille maata. Kirjanäyttelyiden luettelot ovat vapaasti hyödynnettävissä kunhan lähde mainitaan.

Lainattavat kirjanäyttelyt | Näyttelyluetteloita

Tutkimuskirjallisuuden uutuusluettelot

Kirjoihin voi tutustua tarkemmin Lastenkirjainstituutin Onnet-tietokannan avulla.
Kevät 2016 | Syksy 2015 | Syksy 2014

Kirjastostrategia 2013-2017

Lastenkirjainstituutin kirjastostrategia hyväksyttiin 3.4.2013